Toekomstplannen van Elon Musk

Hij is vooral bekend van zijn autobedrijf Tesla, maar heeft nog veel meer innovatieve ideeën. Een decennia geleden presenteerde Elon Musk zijn geniale idee: auto’s in het luxe segment maken, en met de winst betaalbare elektrische auto’s maken. Nu hij in dat laatste geslaagd is, stelde hij deze zomer zijn volgende masterplannen voor: zonnepanelen, ruimtevaart en diversificatie in de autosector.

Vrachtwagens en bussen
Musk’s volgende project zou een elektrische bus zijn. Zoals al zijn plannen is een ritje op deze bus niet te vergelijken met een ritje op een normale bus. De bus zou een stuk kleiner worden, het middenpad zou verdwijnen, en Musk wil de passagiers tot hun eindbestemming vervoeren, niet gewoon tot een bushalte.

Zonnepanelen
Tesla nam een tijdje geleden zonnepanelenmaker Solcarcity over, en wil zo daken produceren die helemaal uit zonnepanelen bestaan. Musk wil deze zonnedaken combineren met de PowerWall-batterijen van Tesla, waarin consumenten hun zonne-elektriciteit kunnen opslaan zodat ze die later die dag kunnen gebruiken.

Ruimtevaart
Eén van zijn meest ambitieuze plannen is de ruimtevaart. Al in 2018 wilt Musk met zijn ruimtevaartprogramma op Mars landen, in 2022 wil hij beginnen koloniseren. Dit klinkt als een grapje, maar Musk meent het serieus. Hij wil met zijn bedrijfs SpaceX een raket bouwen die 100 tot 200 mensen kan vervoeren. Voorlopig duurt de reis 80 dagen, maar het is de bedoeling dat het zo’n 30 dagen zal duren. De komende jaren wil hij deze raket bouwen en testen, om dan uiteindelijk de eerste mensen naar Mars te laten verhuizen.

Zelfrijdende auto’s
Een van de belangrijkste plannen van Musk is een zelfrijdende auto produceren. Er bestaat al een automatische piloot voor de Tesla S, maar die staat nog niet op punt: de bestuurder moet de handen nog steeds aan het stuur houden, maar als het van Musk afhangt kunnen we binnenkort slapend op de weg.

Kritiek
Zoals bij zijn vorige plannen is Musk razend ambitieus, maar geeft hij weinig details en geen tijdsaanduiding voor de realisatie van zijn plannen. Verder moet de productlijn uitgebreid worden, maar kan die de productiedoelstellingen van nu al niet meer aan.

Grootse plannen dus, maar zijn ze realiseerbaar? Enkele zullen er waarschijnlijk wél komen, van andere valt het nog af te wachten. We gaan in ieder geval een spannende technologische toekomst tegemoet!