3D printen is de trend in de mode van 2017

3D printen is de toekomst, maar hoe ziet dat er precies uit. Vooralsnog denkt iedereen dat het voor de rijke is en dat het nog steeds een ver van je bed show is. Niks is minder waar, steeds meer bedrijven gaan over tot het kopen van een 3D printer. De technologieën worden steeds beter en het wordt steeds “normaler” om een 3D printer aan te schaffen. Het is niet meer zo duur als pakweg een aantal jaar terug.

Mode bedrijven zijn al een zeer lange tijd aan het experimenteren met de 3D printer omdat het onwijs veel werk en dus geld scheelt. Concurrentie schuwt niet om te investeren in de nieuwe ontwikkelingen en dat kan wel eens gunstig uitpakken voor winkels van 3D printers. Met de nieuwste technologieën is er vaak meer mogelijk dan zonder een 3D printer. Voor Dita Von Teese is er een mazen jurk ontworpen waar er 17 individueel 3D geprinte met 3 duizend scharnierpunten en over de 13 duizend aan Swarovski kristallen aan vast gemaakt zijn. Bekende ontwerper Michael Schmidt heeft de jurk ontworpen. De ontwerper is flink aan het experimenteren geslagen met deze jurk en veel van zijn concurrenten kijken met arendsogen mee hoe de ontwerper de jurk heeft gemaakt met zo’n 3D printer. De constructie van de jurk is als volgt, de scharnieren zijn helemaal 3D geprint, dit wordt laag op laag gedaan van fijn nylon poeder en het is in een warme kamer gedaan. De laser smelt als het ware de nylon in de juiste vorm. Het was wel heel erg tijdrovend. Michael Schmidt heeft er meer dan 400 uur over gedaan om de jurk 3D uit te printen. Het heeft hem meer dan 100 duizend dollar gekost om de jurk te fabriceren.

Maartje Dijkstra is een Nederlandse mode ontwerpster en 3D printen komt steeds meer in haar werk terug. Zij vindt het heel erg belangrijk om vooruitstrevend te zijn en staat voor individualiteit en ze wil graag uniek blijven. Vandaar dat 3D printen op dit moment met deze technologieën die er zijn een groot deel van haar werk is geworden.

Zij maakt ook veel jurken met het gebruik van een 3D printer en is dan ook voorloper van die trend in de mode branche. Zij heeft al verschillende soorten jurken gemaakt en zij gebruikt zwart flexibel 3D print filament met zwarte polyester en zijden draden. Zij gebruikt vooral zwart en goud leer. De gouden elementen gebruikt ze voor de styling. Ze heeft er ook de PA2200 – 3D printen voor gebruikt en afgewerkt met gouden lak.