Inentingen voor Indonesië

Een indrukwekkende en schitterende bestemming is Indonesië wel te noemen. Met haar rijke historie, omvangrijke cultuur en oogverblindende natuur is het land een populaire locatie voor veel reizigers. Omdat het land ook in economisch opzicht aan het groeien is, zijn er veel bedrijven en multinationals te vinden. Ook de zakenman- of vrouw is dus vaak in het gastvrije land te vinden. Echter is het voornaam om alvorens af te reizen naar deze archipel te onderzoeken of je gevaccineerd dient te worden.

Verplichte inentingen
Indonesië wordt beschouwd als natuurlijk rijk land. Het herbergt vele jungles, bossen en natuurrijke plekken. Het klimaat en het territorium is een ideale plek voor bacteriën en virussen om zich op te houden. Ook door een slechtere hygiënische situatie op sommige plaatsen, hebben schadelijke bacteriën vrij spel. Daarom is inenting voor Indonesië verplicht. Overigens is een inenting meteen ook afdoende om andere landen in Zuidoost-Azië te bezoeken, omdat vele risico’s overeen komen. Belangrijk om te weten is dat voor elk gebied andere vaccinaties gelden. Zo zijn er bijvoorbeeld plekken waar malaria niet voorkomt.

DTP, Buiktyfus en Hepatitis A
Wanneer je afreist naar Indonesië zul je ingeënt moeten worden tegen DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus en hepatitis A. Buiktyfus is met name essentieel indien je langer dan twee weken in het land verblijft. 1 prik tegen DTP volstaat voor 10 jaar bescherming. Hepatitis A is een leverontsteking, ook wel geelzucht genoemd, die veroorzaakt wordt door een virus. Dit kan overgedragen worden door ontlasting, voedsel en drinkwater. Twee prikken geven 30 jaar bescherming.

Malaria
Er zijn gebieden op Java en in Bali waar het malariavirus afwezig is. Dit neemt niet weg dat bescherming belangrijk is. DEET is hierbij belangrijk om mee te nemen op reis. Elke dag, vooral voor zonsondergang, dient DEET te worden aangebracht. Een klamboe gebruiken en lange kleding dragen is ook raadzaam. Op plekken waar malaria voorkomt is het noodzakelijk om malaria-tabletten in te nemen. Het is overal in het land voornaam om antimug-maatregelen te nemen. Tips hierbij zijn het verminderen van geurende parfums, het dragen van ruime kleding, het gebruik van ventilatoren of airco’s, het dragen van lichte kleding en het beschermen van de huid tijdens zonsondergang. Een geïmpregneerde klamboe is in malaria-gebieden een must.

Reisgebonden advies
Inentingen op BMR (bof, mazelen en rode hond), dengue (knokkelkoorts), rabiës, tbc en de worminfectie bilharzia zijn mogelijk, maar niet verplicht. De laatstgenoemde infectie kan overigens voorkomen worden door niet in stilstaand water te zwemmen of baden.
Alle vaccinaties zijn beschikbaar bij vele gezondheidsdiensten in het land. Het is raadzaam met de behandelend arts eerder ontvangen vaccinaties in het verleden te overleggen.