Welke kleuren kun je matchen en welke niet?

Het zal je maar overkomen. Je staat in het pashokje met dat ene shirt dat geweldig past. Het slankt je mooi af, de stof is fijn. Je besluit het te kopen. Maar eenmaal thuis aangekomen besef je je pas dat de kleur wel erg fel is. Hoe combineer je bepaalde kleuren met elkaar zonder dat je er als een clown uit ziet?

Kleurencirkel
Bij het combineren van kleuren kan je een heel handig gereedschap gebruiken, namelijk de kleurencirkel De basis van de kleurencirkel zijn de primaire kleuren, oftewel rood, geel en blauw. Wanneer je deze kleuren met elkaar mengt krijgt je de secundaire kleuren. Als je bijvoorbeeld rood en blauw mengt krijg je paars. Naast de primaire en de secundaire kleuren zijn er ook tertiaire kleuren, die ontstaan wanneer je een primaire en een secundaire kleur met elkaar mengt. De kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel passen mooi bij elkaar. Ook de kleuren die naast elkaar staan aan de buitenkant passen goed bij elkaar.

Verschillende combinaties
Blauw: met oranje, paars en groen. Maar deze kleuren moeten wel rustig zijn en niet erg fel.
Rood is mooi te combineren met de kleuren oranje of groen.
Geel: groen en oranje. Paars kan ook maar in klein, zoals bij bijvoorbeeld een detail of accessoire.
Groen: deze kleur komt veel in de natuur voor, dus is veel te combineren. Combineer groen met blauw, geel of rood.

Dit kan je beter niet doen
Er zijn een aantal kleuren die bij elkaar echt een totale flop zijn, volgens velen. Dit zijn de kleuren rood, blauw en geel. Deze kleuren passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen mooi combinatie bij elkaar. Door al die felle kleuren wordt het veel te druk.

De neutrale kleuren
Er zijn ook kleuren die erg ‘neutraal’ zijn en die dus heel erg goed te combineren zijn. Dit zijn natuurlijk de kleuren zwart en wit, maar ook bruin en grijs. Deze kleuren zijn vrijwel altijd goed te combineren. Je kunt het beste lichte kleuren met lichte kleuren combineren. Dus een lichte kleur bruin met een lichte kleur blauw. Als je een donkerblauw vest hebt kan je dat dus het best met donkerbruin combineren.

Persoonlijke voorkeur
Natuurlijk zijn dit maar richtlijnen, en vindt iedereen net wat anders mooi. Mocht jij een bepaalde combinatie dus wel heel mooi vinden, combineer die kleuren dan ook gewoon! Het was een paar jaar geleden zelfs een trend om kleuren ‘fout’ te combineren. In 2011 was dit de trend, die ‘colourblocking’ werd genoemd.