De geschiedenis van lingerie

Het dragen van lingerie is in lang niet alle gebieden van de wereld vanzelfsprekend. Het is ook iets wat in de laatste eeuw in Nederland populair is geworden, maar het bestaat al veel langer ook in Europa. De eerste gevallen van het dragen lingerie is al van enkele duizenden jaren geleden. De eerste vrouwen waarvan bekend is dat ze lingerie droegen zijn de Griekse atleten. De vrouwelijke Griekse atleten bonden een linnen doek rond hun borsten omdat ze zo tijdens het rennen en tijdens de andere dingen niet zoveel last hadden van hun borsten, ze waren door het dragen van de linnen doek veel minder beperkt dan daarvoor.

De lingerie in Europa kwam echter veel later. In de middeleeuwen begonnen vrouwen kleding te dragen die hun vrouwelijke eigenschappen accentueerden. In het begin droegen vrouwen onder hun kleding een soort korset met ijzeren bandjes of met bandjes van repen walvishuis om zo hun lichaam te vormen of om in ieder geval te laten zien dat ze vrouwelijke eigenschappen hadden. Lingerie design was toen nog niet zo populair, het was vooral belangrijk dat een vrouw een dunner middel had.

Later rond de zeventiende en de achttiende eeuw veranderde het beeld van de vrouw en was het voor vrouwen toegestaan om hun borsten niet plat te drukken maar om die omhoog te drukken. Dit was het begin van een langzame verandering waarin vrouwen steeds meer mochten. Halverwege de negentiende eeuw was de taille met veertig centimeter op zijn smalst.

De twintigste eeuw was de eeuw waarin vrouwen steeds meer rechten kregen en was ook de eeuw waarin vrouwen steeds meer vrijheid kregen in het dragen van lingerie. Na madonna in 1980 werd het dragen van lingerie heel normaal. Tegenwoordig komt er steeds meer lingerie labels zoals Lola-Lou op de markt en is er voor iedereen wel iets wat past.