Wat te doen met een kind met koorts  

Koorts is iets waar iedereen vroeg of laat wel eens mee te maken kan hebben. Vooral bij kinderen jonger dan 4 jaar komt koorts heel vaak voor.

Koorts, een reden tot ongerustheid?
Er wordt over koorts gesproken wanneer de lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden bedraagt. Wanneer er sprake is van koorts is er in de meeste gevallen helemaal geen reden tot paniek: het kan geen kwaad en er is dan ook geen reden tot ongerustheid. Koorts is in feite een volkomen normale reactie van het menselijk lichaam op een infectie van een bacterie of virus. Vermoedelijk helpt koorts bij het bestrijden van deze bacteriën en/of virussen. Het is namelijk zo dat bij een hogere temperatuur bacteriën en virussen minder goed kunnen groeien. Zodra het lichaam de ziekte weer baas is, stelt de lichaamstemperatuur zich opnieuw in en daalt weer tot een normaal niveau.

Wat kun je zelf doen wanneer je kind koorts heeft?
Het is zeer belangrijk dat je jouw kind voldoende laat drinken. Je kunt eventueel ook een waterijsje geven als afwisseling. Nog heel belangrijk is dat je zorgt dat jouw kind voldoende rust krijgt. Het hoeft echter niet heel de tijd in bed te blijven en eens een frisse neus halen buiten kan ook zeker geen kwaad.

Verder is het nog belangrijk dat het lichaam zijn warmte moet kwijt kunnen. Het is daarom raadzaam uw kind wat dunnere kledij aan te trekken: deze mag wat losjes om het lichaam zitten. In bed geldt hetzelfde principe: een dun laken is meestal dan ook voldoende. Mocht jouw kind het toch koud hebben, kun je het tijdelijk wat meer toedekken.

Veel ouders willen naar medicijnen grijpen bij koorts, maar dat is niet direct nodig. Koorts is waarschijnlijk een natuurlijke hulp bij het bestrijden van een infectie.

Koorts is niet zo leuk
Om het onaangename koortsige gevoel wat te doen vergeten, is het zeker een goed idee om jouw kind wat extra aandacht te geven. Lees daarom wat voor, speel samen een spelletje of kijk een leuke film samen. Op die manier vergeet jouw kind de koorts even en voelt het zich weer even beter.