Schulden zijn geen schande

Dagelijks heb je te maken met onze inkomsten en onze uitgaven. Hoewel je loon eens per maand of per vier weken binnenkomt is et wel iets waar je de hele maand rekening mee moet houden. Het is belangrijk om je uitgavenpatroon af te stemmen op het geld dat je gebruiken kunt. Meestal is dat niet zo lastig, als er niets meer op de rekening staat kun je niet meer pinnen of geld opnemen en dan is het duidelijk. Maar wat gebeurt er als je een krediet, een lening of een abonnement hebt?
De dagelijkse uitgaven
Je dagelijkse uitgaven zijn in principe simpel te bepalen. Geld voor boodschappen, af en toe een nieuwe trui of jas en soms een biertje of wijntje in de kroeg. Duidelijke uitgaven die je kunt sturen. Maar als je een krediet, een lening of een abonnement hebt wordt het lastiger. Eigenlijk zijn het verborgen uitgaven die weliswaar meestal automatisch worden afgeschreven van je rekening maar als er onvoldoende saldo is zal dat niet lukken. Dan ontstaan de problemen. Bedragen die niet kunnen worden afgeschreven worden dan later alsnog geïncasseerd maar als dat ook niet lukt dan hopen de problemen zich op.
Zorg voor overzicht
De vraag is waar de problemen beginnen. Soms heb je aanvankelijk niets in de gaten en ineens blijken er achterstanden te zijn.
Deze grote financiële problemen beginnen vaak met een gebrek aan overzicht. Financiële problemen komen bij je in de brievenbus door middel van een brief en als je die niet open maakt is het probleem er ook niet, denk je. En vervolgens kan het hard gaan met oplopende schulden. Toch is er altijd een oplossing voor het probleem van de schulden. Maar daar moet je wel even moeite voor doen.
Omgaan met schulden
Hoe moet je nu omgaan met schulden? Het begint altijd bij jezelf, zorg er voor dat je precies weet wat je schulden zijn. Open de brieven en maak een overzicht. De volgende stap kan zijn om hulp in te roepen om de schulden op te lossen. Daar zijn in elke gemeente verschillende mogelijkheden voor en schroom niet om deze hulp aan te nemen. Een buitenstaander is altijd beter in staat om je financiële problemen op te lossen dan jezelf.Indien het alsnog op een uitzichtloze situatie dreigt uit te draaien, dan kun je je schulden eventueel laten afkopen tegen finale kwijting.