Dingen om op te letten voordat je een hypotheek af sluit

Een huis kopen is voor vele mensen een droom. Wanneer je verliefd wordt op een huis is je eerste reactie dan ook meteen om naar de bank te gaan voor een hypotheek. Maar er zijn een heleboel dingen die in je in acht dient te nemen voordat je een hypotheek afsluit.

Het is ten eerste slim om de verschillende looptijden van hypotheken te vergelijken. Wanneer je een hypotheek af wil sluiten doe je meerdere offertes de deur uit. Wanneer je deze wil vergelijken, zorg ervoor dat je dan vergelijkt met dezelfde loopjaren. De maandlasten tussen een looptijd van twintig of dertig jaar verschillen nogal, en kunnen er toe leiden dat u een verkeerde keuze maakt.

Ook is het natuurlijk heel verstandig om onafhankelijk advies te nemen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat onafhankelijk advies op lange termijn veel geld kan besparen. Dit omdat een onafhankelijk adviseur natuurlijk beter de juiste optie voor je uit kan kiezen.

Maar een van de belangrijkste vragen die je jezelf stelt bij het aanvragen van een hypotheek is toch of je een lage rente voor een korte rentevastperiode wil of een lange renteperiode wil. De hypotheekrente kan namelijk ineens veel stijgen, maar natuurlijk ook dalen. Het is een gok die je neemt en je weet nooit hoe het zal eindigen. Als je meer zekerheid wil en geen vertrouwen hebt in de economie kan je beter een lange rentevastperiode nemen. Als je veel vertrouwen hebt en het allemaal wel ziet komen kan je een korte rentevasteperiode kiezen.

Je kunt ook overwegen om te kiezen voor een hypotheek met NHG-voorwaaarden. Dit kan onder bepaalde voorwaarden en geldt voor hypotheken tot 245000 euro. Je betaalt dan eenmalig een borg van 1% van de hypotheek, maar in ruil daarvoor krijg je vaak een rentekorting. Ook heb je garantie dat bij onvoorziene omstandigheden het waarborgfonds voor garant staat.

Het kan ook slim zijn om je verbouwing te financieren van je hypotheek. Als een verbouwing namelijk de waarde van je huis kan verhogen, is het misschien ook nuttig om je hypotheek te verhogen. Een verbouwing kan veel waarde aan je huis toevoegen.