Tips voor energiebesparing

Energie besparen is voor veel mensen interessant, niet alleen help je het klimaat een handje, ook je portemonnee wordt er gelukkiger van.

Binnenshuis

Alles kost stroom, ook in huis. Wanneer je halve trommels wast of de wasmachine op hoge temperaturen zet dan gebruik je veel stroom. Ook een droger kost veel energie, terwijl je net zo goed de kleren te drogen kunt hangen. Let sowieso bij alle elektrische apparaten op A-labels, zo kost het minder stroom. Alle elektrische apparaten moeten ook regelmatig schoongemaakt worden om zuinig te blijven. Een koelkast en vriezer moeten koud zijn, maar ook niet te koud, let hier ook op. Verder is het belangrijk stekkers uit apparaten te halen, wanneer je ze niet gebruikt, dit geld voor veel apparaten zowel voor je telefoon als je magnetron. Verlichting doe je uit als je niet thuis bent en kies ook voor spaar of LED lampen. Douche je lang? Probeer hier ook op te besparen, een warme douche vraagt nl. om warm water, en dat kost ook energie. Tot slot, kun je ook nog besparen op het koken. Houd altijd de deksel op de pan, waardoor er geen gas verloren kan gaan, daarnaast is het belangrijk niet teveel water te gebruiken en de afzuiger gelijk in te zetten.

Buitenshuis

Ook buitenshuis kun je energie sparen. Denk maar aan de eventuele accu van je auto. Laad deze niet langer dan nodig. Ook is het goed om te kijken naar buitenverlichting. Dat hoeft ook niet langer te branden dan nodig. Een mooie oplossing buitenshuis zijn de zonnepanelen. Zonnepanelen zetten 14 tot 18 procent zonlicht om in elektriciteit.

Isolatie

Isolatie kent veel vormen. Al deze vormen bij elkaar zorgen voor een leefbaar huis, besparen geld en komen het milieu ten goede. Allereerst kun je beginnen met de ramen, ramen zijn goed geïsoleerd met dubbelglas. Ook de gordijnen zijn hierin belangrijk, gordijnen dicht houdt de warmte binnenshuis. Ook kun je rolluiken en tochtstrook gebruiken om de verloren warmte te verminderen. Ook is het verstandig om ook het dak, de spouwmuren, de gevels en de leidingen van de centrale verwarming te isoleren.