Energieprijzen in 2017 stijgen en dalen tegelijkertijd

De energieprijzen gaan in 2017 zowel omhoog als omlaag. Hoe dit kan? We leggen het graag uit.

Variabele tarieven stijgen (alweer)

Vanaf januari 2017 gaan de meeste huishouden op jaarbasis een tientje meer betalen voor zowel stroom als gas, wat inhoudt dat je in totaal 20 euro meer betaalt per jaar. Dit geldt echter alleen voor consumenten met een contract met variabele tarieven. Deze variabele tarieven gelden voor iedereen die energie geleverd krijgen volgens het modelcontract.

Consumenten die overstappen naar een contract met vaste tarieven, besparen in 2017 echter naar verwachting nog meer dan al het geval was in 2016. De grootste reden hiervoor is de hevige concurrentie bij energieleveranciers onderling, waardoor deze gedwongen worden steeds meer kortingen te geven om nog nieuwe klanten aan zich te kunnen blijven binden.

Hogere welkomstkortingen, lagere energiekosten = win win

Om de concurrentie aan te kunnen gaan, worden energieleveranciers gedwongen om steeds hogere welkomstkortingen te geven bij het aangaan van een energiecontract. De leveringstarieven bij een vast contract zijn al aan de lage kant, maar tegenwoordig ontkomen energieleveranciers er niet aan om steeds hogere welkomstkortingen aan nieuwe klanten aan te bieden. Waar in 2015 de gemiddelde welkomstbonus rond de 100 euro lag, lag de hoogte van de welkomstbonus in 2016 op gemiddeld zo’n 200 euro. Het is niet ongebruikelijk dat een energieleverancier zelfs bedragen van 300 euro aan welkomstkortingen bieden. De verwachting is dat de hoogte van de welkomstbonussen ook in 2017 doorstijgt. De welkomstbonus wordt aan het einde van het jaar verrekend met de eindnota, waardoor veel overstappers aan het einde van het jaar een leuk bedrag terug krijgen. Omgerekend komt dit toch al snel neer op een paar maanden gratis energie!

Welkomstcadeau of toch welkomstkorting?

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig dus fikse welkomstkortingen aan om het aantal teruglopende klanten een halt toe te roepen. Daarnaast zijn er ook nog steeds energieleveranciers die welkomstcadeaus aanbieden bij het afsluiten van een nieuw contract. Indien je valt voor een contract met een gratis cadeau of product, wees je er dan wel van bewust dat de tarieven van deze energiecontracten bijna altijd een stuk hoger liggen dan de tarieven van soortgelijke pakketten zonder welkomstcadeau. Daarnaast wordt bij een dergelijk pakket ook geen welkomstkorting aangeboden, de gedachte hierachter is namelijk dat het gratis product voor sommige consumenten aantrekkelijker is dan een welkomstkorting.

Hoewel een gratis cadeau(bon) of product in eerste instantie aantrekkelijk lijkt, betaal je deze uiteindelijk door de hogere leveringstarieven en het wegvallen van de welkomstkorting, vaak helemaal zelf. Je doet er dus verstandig aan om eerst een goede vergelijking te maken alvorens je van een dergelijke actie gebruik maakt.