De 5 meest duurzame landen in Europa

Onze aarde heeft steeds meer nood aan duurzame energie. Onze reguliere energiebronnen raken alsmaar verder uitgeput terwijl onze CO₂ uitstoot alleen nog verder blijft stijgen. Deze twee factoren doen onze aarde onoverzienlijk geen goed. Als gevolg wordt er steeds meer aandacht geschonken aan duurzaamheid. Maar hoe duurzaam zijn we in Europa?

De EPI ranking
De Environmental Performance Index (EPI) van de Amerikaanse universiteit Yale brengt elk jaar een ranking uit met betrekking tot de meest duurzame landen ter wereld. Vorig jaar bleken de landen die het meeste inspanningen voor het natuurgebied deden allemaal Europees. Zwitserland was toen de beste performer. Maar wat in 2016? De ranking is duidelijk sterk door elkaar geschud vanwege de nieuw geïntroduceerde methoden en indicators.

De meest groene landen van Europa: top 5

1. Finland
Eerder stond Zweden op nummer 1 in de Europese ranking maar dit jaar heeft Finland de troon gestolen. Finland dankt deze plaats vooral aan haar maatschappelijke engagement en inzet bij het bereiken van een koolstofneutrale samenleving die niet zwaarder weegt dan de draagkracht van de natuur aan kan. Het doel van Finland om in 2020 38 procent duurzame energie te gebruiken is bindend. Reeds 2/3e van hun energie wordt duurzaam geproduceerd.

2. IJsland
IJsland scoort vooral goed op het vlak van het verminderen van de CO2-uitstoot. Dit doen ze door gebruik te maken van duurzame energiebronnen waaronder geometrische energie en waterkracht.

3. Zweden
Zweden blijkt tegenover de meeste landen te weinig informatie te bezitten over de diersoorten die er leven en ook het bosbeheer kan beter.
Op vlak van de kwaliteit van het drinkwater en de zuivering van afvalwater scoort het dan weer bovengemiddeld.

4. Denemarken
Denemarken scoort met zijn inzet bij de inperking van uitlaatgassen en de invoer van meer hernieuwbare energie.

5. Slovenië
Slovenië doet het zeer goed bij de bescherming van zijn kwetsbare ecosystemen en plantensoorten. Het wordt vooral geprezen om zijn natuurgebied ‘Kaèja smreka’ in Godovic.