Onmisbare tips voor beleggers

In tegenstelling tot een veel voorkomende opvatting is beleggen zeker niet alleen weggelegd voor de extreem financieel onderlegden onder ons. Ook hoef je niet over een groot vermogen te beschikken om te kunnen starten met beleggen. Een paar duizend euro is al een start. Neem onderstaande tips ter harte en start met je geld voor je te laten werken.

Ga niet voor glamour

Het is zeer verleidelijk om aandelen te kopen van bedrijf die enorm in de lift lijken te zitten. Helaas betekent dat meestal per definitie dat de rest van de wereld zich dit ook heeft gerealiseerd. Daardoor is het groeipotentieel al in de prijs van het aandeel verwerkt, wat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk niet het rendement kun halen wat je zoekt.

Onderschat de kracht van trackers niet

Menig belegger heeft één duidelijk voornemen: de markt verslaan. Helaas is de kans klein dat dat jou als individuele belegger lukt. Bovendien kost het gruwelijk veel tijd om al het onderzoek te doen wat nodig is om een gedegen keuze uit individuele aandelen te maken. Als je er nog eens goed over nadenkt, is het dan wel nodig om de markt te verslaan? De enonomie doet het namelijk op de lange termijn zo slecht nog niet. Met name vergeleken met spaarrekeningen en staatsobligaties kun je een enorm rendement behalen als je meelift met de markt. Hiervoor bestaat een fantastische uitvinding: de ETF, oftewel het Exchange Traded Fund. ETF’s zijn indextrackers. In die zin zijn het net beleggingsfondsen, maar dan zonder het actieve management. Dat scheelt je gigantisch in de kosten van het fonds. Een ETF doet het net zo goed als zijn onderliggende tracker. Daarom is het goed om te beseffen dat ETF’s met name voor beleggers met een langere horizon geschikt zijn, want een tracker als de AEX zal nu eenmaal ook dips meemaken.

Middelen

Timing is alles, wordt vaak gezegd in beleggersland. Dat kan kloppen, maar tegelijkertijd is het voor een belegger nagenoeg onmogelijk om het juiste moment te bepalen om een aandeel te kopen. Daarom is het verstandiger om te middelen. Koop gedurende een jaar op een vaste dag per maand je aandelen aan. Als de koers stijgt, profiteer je daarvan met je reeds aangekochte aandelen. Daalt de koers, dan kun je die maand meer aandelen aankopen. Het beperkt je risico aanzienlijk.