Olieprijzen gezakt tot het laagste niveau

De olieprijzen hebben in maanden niet zo laag gestaan als de dag van vandaag. De reden hiervoor is dat de olievoorraden namelijk enorm gestegen zijn. Zo is er een stijging van de wereldwijde olievoorraden met een totaal van 96,5 miljoen vaten per dag. Deze stijging is vooral te danken aan de Amerikaanse olieproducenten die de productie hebben opgedreven. De Verenigde Staten staat momenteel op nummer één in deze sector die dagelijks 9,1 miljoen olievaten uit de grond haalt. In februari waren de landen Rusland en Saudi-Arabië nog de leiders die dagelijks 11,5 miljoen en 10 miljoen olievaten uit de grond haalden.

Doordat de olieprijzen tot het laagste niveau gezakt zijn, is deze koersdaling het gespreksonderwerp voor beleggers op de beurs. In de afgelopen maanden bleven de olieprijzen rond de 60 dollar per vat koersen waarbij deze nu reeds onder de 50 dollar per vat koersen.

Andere toepassingen van olie

Naast de schommelingen rondom de olieprijzen, zijn er nog andere toepassingen waarin olie gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een thermische olieketel die bedrijven laten plaatsen om hun ruimte te verwarmen.

Voorbeelden van sectoren die gebruik maken van thermische olie, zijn:

  • Voeding (chips, frieten, snacks, bakkerijproducten, groenten…)
  • Bouwmaterialen (drogen van betonplaten)
  • Transport (vervaardiging van vliegtuigonderdelen)
  • Textiel (tapijtindustrie)
  • Isolatie
  • Vloerbedekking
  • Houtverwerking
  • Chemie

Thermische olieketels

Thermische olie wordt gebruikt als verwarmingsmedium in thermische olieketels. Deze synthetische olie is geschikt om tot zeer hoge temperaturen (400° C) verwarmd te worden, wat er voor zorgt dat de thermische olieketels warmte kunnen uitstralen. Naast de thermische olieketels worden ook stoomketels vaak in de industrie gebruikt om warmte te creëren. Het grote verschil tussen deze ketels is dat bij stoomketels het verwarmingsmedium uit stoom bestaat dat opgewekt wordt uit water en dus geen thermische olie zoals bij thermische olieketels. Ook een typisch kenmerk van thermische olie is dat het vloeibaar blijft doorheen het hele proces terwijl dit niet het geval is bij stoom.