De laatste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen

De huidige zonnecellen, zoals we die nu gebruiken, zijn de fotovoltaïsche cellen. De zonnecellen, zoals we die kennen, hebben een paar belangrijke nadelen namelijk: de productie kosten zijn erg hoog en het rendement is laag. De beste zonnecellen van tegenwoordig halen een rendement van 30%. Dat wil dus zeggen dat hierbij niet meer dan eendere van het zonlicht wordt omgezet in stroom. De zonnecellen die we in Nederland op de daken zien liggen hebben een rendement van slechts 15%. Je zal met de huidige stand van zaken de zonnepanelen en wat erbij verder nodig is pas na 30 jaar hebben terugverdient. Wanneer de energieprijzen gaan stijgen wordt dat minder. Bij de productie van zonnecellen komen er ook stoffen vrij die zeer belastend zijn voor het milieu. Het kan vergeleken worden met radioactie afval. Omdat we echter binnen een niet al te lange tijd geen fossiele brandstoffen meer hebben zijn we genoodzaakt te zoeken naar alternatieven.

Zonneramen
In Amerika heeft men een nieuwe soort zonnepaneel ontwikkeld. Het zit hierbij geïntegreerd in het glas. Deze methode is 10 maal efficiënter dan de zonnecellen zoals we die nu gebruiken. Ze zien eruit als normaal glas. Er moeten enkele aanpassingen worden gedaan op de energie op te wekken. Aan de rand van het glas worden zonnecellencellen gemonteerd. Er wordt op het glas een dunne verflaag van organische moleculen op aangebracht. Deze neemt dan het licht op. Dit wordt naar de zonnecellen in de rand gevoerd. Omdat er veel minder zonnecellen nodig zijn zullen de productiekosten niet veel hoger zijn dan de gebruikelijke zonnepanelen.

Flexibele zonnepanelen
De zonnepanelen van nu zijn, in verband met de hoeveelheid die geplaatst kan worden, afhankelijk van de ruimte en de vorm op het dak. Daarom heeft men de Powersheet ontwikkeld. Deze panelen zijn veel lichter dan de gebruikelijk panelen. Ze zijn ook nog 90% goedkoper dan de traditionele en zeker zo effectief. Doordat het materiaal hierbij zeer dun is zijn de mogelijkheden zeer groot. Flexibele zonnepanelen waren al langer bekend maar niet met zo’n hoog rendement. De vraag naar deze nieuwe vorm van zonnepanelen zal zeer sterk toenemen. Het is een schone manier om energie op te wekken.