Deze auto’s zijn het makkelijkst wanneer je in een stad woont

Wie in een (binnen)stad woont, is vaak beter af met een kleine auto. Deze is wendbaarder dan een grotere auto en het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je hem makkelijker kunt parkeren. Wat is er zoals anno 2016 op de markt aan stadsauto’s?

Een kleine auto impliceert doorgaans ook een bescheiden aanschafprijs. Laat je daar echter niet alleen door leiden. Zeker zo belangrijk zijn het uiterlijk – vind je die auto leuk of mooi? – de kwaliteit en voor sommigen de status van de auto. Dat betekent dat iemand niet gezien wil worden in een auto van een bepaald merk.

Zestien verkrijgbare stadsauto’s van onder de tien mille
We houden even een prijslimiet aan in ons overzicht. Ooit kwam bijvoorbeeld Aston Martin met een stadsautootje – de Cygnet – maar die kostte wel een lieve € 35.000,- of meer, vanwege de naam van het merk. Nee, we blijven realistisch. Onze eerste keuze is de Hyundai i10. Ziet er leuk uit, blijkt zeer betrouwbaar en het is de goedkoopste auto op de vaderlandse markt. Dan de nieuwe Toyota Aygo. Het kruis op de neus is zeer distinctief en hij kost slechts een paar tientjes meer dan zijn Zuid-Koreaanse concurrent. Even goedkoop is het instapmodel van de beproefde Renault Twingo, nummer drie. Dan volgt de Suzuki Alto. De nieuwe Seat Mii komt erna, gevolgd door twee andere Europese auto’s: de Skoda Citigo en de Citroën C1. Nog altijd zijn we bij auto’s die nieuw onder de acht mille liggen en die lekker klein zijn voor de stedeling. Nummer acht is de Kia Picanto, vervolgens de Nissan Pixo en de Dacia Sandero. Net buiten de top tien valt de Daihatsu Cuore, dan de Volkswagen Up – in feite geen Duitse maar een Braziliaanse VW -, de Peugeot 107, de binnenkort niet meer leverbare Chevrolet Spark, natuurlijk de Smart Fortwo coupé en als hekkensluiter maar de nog altijd interessante Ford Ka.

Welke is nu de allerkleinste?
Welnu, een paar centimeter verschil maakt niet zoveel uit. De meeste hier genoemde auto’s hebben een lengte van ongeveer drieënhalve meter en dat is zestig centimeter korter dan de gemiddelde auto.